Protiprebojna armatura PEIKKO PSB

Armatura proti preboju (┬ámozniki za gladke plo┼í─Źe brez nosilcev)

PEIKKO-PSB-350pxGladke plo┼í─Źe so tiste armirano-betonske plo┼í─Źe, ki so to─Źkovno podprte, imajo enako debelino in le┼żijo lahko samo na stebrih ali kombinirano na stebrih in nosilcih.

Prednosti takih plo┼í─Ź:

 • Taka stropna konstrukcija je na spodnji strani popolnoma gladka

 • Za razvod in┼ítalacij pod plo┼í─Źo ni nikakr┼ínih ovir

 • Enostaven raven opa┼ż je zato mnogo cenej┼íi

 • Bruto eta┼żne vi┼íine so bistveno manj┼íe

 • Ravne plo┼í─Źe predstavljajo danes izjemno ekonomi─Źno stropno konstrukcijo, ki ob enem nudi optimalno izrabo volumna zgradbe.

PROBLEMATIKA PREDRTJA

Predrtje pomeni, da po pravilu brez predhodnega znaka nastopi lokalna poru┼íitev plo┼í─Źe ker to─Źkovno le┼żi┼í─Źe plo┼í─Źo predre.┬áKriterij predrtja je najve─Źkrat merodajen za dolo─Źitev debeline plo┼í─Źe, seveda pa je pri tem potrebno upo┼ítevati tudi obtemenitve, ki gravitirajo na posamezen steber.

Pove─Źevanje vplivnih faktorjev kot je kvaliteta betona, pove─Źani procent armiranja, velikost prereza stebra ali celo oja─Źitev stebrov z vutami (gobami) sicer pove─Źujejo nosilno sposobnost plo┼í─Źe, vendar najve─Źkrat ne prinesejo zadostnega ekonomskega u─Źinka.

RE┼áITEV -┬áPSB ÔÇô ARMATURA PROTI PREDRTJU

Peikko PSB mozniki omogo─Źajo, da se vspostavi okrog stebra neko prostorsko predal─Źje, v katerem vertikalna armatura v obliki moznikov prevzame natezne sile, beton pa prevzema v diagonalni smeri tla─Źne sile.

Na osnovi skoraj perfektno oblikovanih glav moznikov, ki prepre─Źujejo zdrs betona, ki v tem predelu dobi velike natezne sile, se stri┼żne deformacije, ki se demonstrirajo v obliki drobnih razpok, reducirajo na minimum in ob enem dopu┼í─Źajo ve─Źje obte┼żbe.

Prav zaradi tako oblikovanega prostorskega predal─Źja okrog stebrov, so lahko ┬╗gladke plo┼í─Źe┬ź gospodarnej┼íe, ker na ta na─Źin lahko dose┼żemo tudi optimalnej┼ío debelino.

SPLOŠNO

Peikko PBS armatura proti predrtju je uspe┼ína in gospodarna alternativa za re┼íitev problematike predrtja ┬╗gladkih plo┼í─Ź┬ź, ki so to─Źkovno podprte.Peikko PBS armatura proti predrtju se sestoji iz moznikov z dvojnimi raz┼íirjenimi glavami, ki so med seboj┬á z navarjenim monta┼żnim profilom (imenovali ga bomo ┬╗monta┼żna letev┬ź) povezani v samostojen element.

 • Za moznike je uporabljeno jeklo B500B, za navarjena povezovalna monta┼żna ┼żeleza pa jeklo S235 ali B500B.

 • Vsak element za prevzem strigov je glede na stati─Źne zahteve oblikovan individualno, torej so zahtevani mozniki povezani med seboj lahko na razli─Źnih medsebojnih razstojih.

 • Mozniki s dvojnimi glavami proti predrtju so dobavljivi s naslednjimi prerezi: 10, 12, 14, 16, 20, 25 mm.

 • Kot razpoznavni znak imajo mozniki vtisnjen znak ┬╗T┬ź na glavi moznika, kakor tudi oznako tipa moznika PBS in prerez moznika ÔÇô npr. PBS 16

 

PREDNOSTI

 • Atestirano po zahtevi Z-15.1-231 za stati─Źne in dinami─Źne obremenitve – certifikat┬áETA 13/0151 in CE oznaka

 • Uporaba za vse plo┼í─Źe debelin nad 18 cm vklju─Źno 18 cm

 • Ve─Źja nosilna sposobnost kot pri┬á armiranju s stremeni po DIN-u 1045-1

 • Prijazno in hitro montiranje moznikov ÔÇô najve─Źkrat s ┬╗potunkanjem┬ź le-teh v ┼że polo┼żeno armaturo plo┼í─Ź

 • Eksaktno upo┼ítevanje pri nesimetri─Źnih obte┼żbah

 • Kratki dobani roki

VARIANTE

VARIANTA VGRAJEVANJA MOZNIKOV TIPA ┬╗PSB┬ź -MONTA┼ŻA OD ZGORAJ

Polaganje moznikov pri plo┼í─Źah betoniranih na mestu. Monta┼ża od zgoraj ÔÇô tip moznikov PSB

 

PEIKKO-PSB-1-450pxPri plo┼í─Źah, ki┬áso betonirane┬ána mestu,┬ápriporo─Źamo┬ámonta┼żo PBS moznikov iz zgornje┬ástrani.┬áS tem, lahko predhodno polo┼żimo v celoti vso pozitivno in negativno armaturo plo┼í─Źe, mozniki pa so ┼íele potem vgrajeni iz zgornje strani armature.

Polaganje in pozicioniranje moznikov na prava mesta okrog stebrov izvedemo┬á enostavno. Prav tako lahko napa─Źno polo┼żene moznike takoj izvle─Źemo in polo┼żimo na pravo mesto.

MONTA┼ŻA

PBS moznike pritrdimo s monta┼żnimi ┬╗letvami┬ź na zgornjo armaturo plo┼í─Źe

Za razvrstitev PBS moznikov v paralelni smeri zgornje armature priporo─Źamo uporabo PEIKKO PBS-Q pre─Źnih ┬╗letev┬ź s pomo─Źjo katerih lahko korektno pozicioniramo ┬╗elemente proti predrtju┬ź.┬áPri tem moramo upo┼ítevati predpis DIN Z-15.1-231 poglavje 3.2, ki zahteva, da ┬áspodnje glave moznikov segajo min. do spodnjega roba spodnje lege armature in da so zgornje glave moznikov na nivoju zgornje lege zgornje armature.┬áNadalje je potrebno upo┼ítevati, da morajo biti vsi prerezi moznikov okrog vsakega obravnavanega stebra enakih prerezov

RAZVRSTITEV MOZNIKOV OKROG STEBRA

PBS mozniki se morajo pozicionirati strogo po zahtevi statika.┬áPri tem je potrebno paziti, da so s barvo ozna─Źeni konci monta┼żnih letev vedno obrnjeni proti stebru in da pri tem segajo monta┼żne letve to─Źno do oboda stebra (mnogokrat so lahko razstoji moznikov v posameznem ┬╗elementu proti predrtju┬ź razli─Źni in morajo biti le-ti pozicionirani tako, da so gosteje razvr┼í─Źeni mozniki bli┼żje stebru in manj gosto razvr┼í─Źeni mozniki bolj oddaljeni od stebra. Da nebi pri┼ílo do pomote pri polaganju, so konci monta┼żnih letev, ki segajo do oboda stebra, ozna─Źeni z barvo).

VARIANTA VGRAJEVANJA MOZNIKOV TIPA ┬╗PSB┬ź OD SPODAJ

Kot alternativa vgajevanju moznikov PBS od zgoraj, je mogo─Źe vgrajevati moznike PSB tudi od spodaj.

MONTA┼ŻA

Da bo zagotovljeno pravilno pokrivanje betona, so na sedaj spodaj fiksiranih ┬╗monta┼żnih letvah┬ź name┼í─Źeni posebni distan─Źniki.┬áPSB ┬╗elemente proti predrtju┬ź razporedimo in fiksiramo na opa┼ż neovirano okrog stebra, predno za─Źnemo polagati armaturo.┬áKo so mozniki pravilno polo┼żeni in fiksirani na opa┼ż, za─Źnemo s polaganjem armature.┬áPri tem moramo biti pozorni, da so res spodnji robovi glav moznikov poravnani s spodnjimi robovi spodnje lege spodnje armature in zgornji robovi zgornjih glav moznikov s zgornjimi robovi zgornje lege zgornje armature

RAZPOREDITEV OKROG STEBRA

Tudi pri PSB moznikih velja enako kot pri PBS moznikih, da morajo biti poolo┼żeni to─Źno po zahtevi statika.┬áTudi tukaj je potrebno upo┼ítevati, da so barvasto ozna─Źeni konci ┬╗monta┼żnih letev┬ź obrnjeni k stebru in da segajo do oboda stebra

PRAVILA ZA PRAVILNE MEDSEBOJNE RAZDALJE POSAMEZNIH MOZNIKOV

Razporeditev ┬╗elementov proti predrtju┬ź se mora izvesti po zahtevi DIN Predpisov poglavja 3.3.5 in skladno s uporabnim dovoljenjem Z-15.1-231

PEIKKO-PSB-p2